Sjöbegravning

Vågorna gungar fram och det kluckar när de når land. Det glittrar till på ytan när solens strålar möter vattnet och en bris sveper in. Många älskar att vara vid vattnet och känner ett lugn när de är där. Kanske är det just där, där den avlidne älskade att spendera sin tid, som är den perfekta platsen att ta farväl på med en sjöbegravning. Exakt var den hålls är upp till dig; vid Mälarens strand, på en klippa i Saltsjöbaden eller på en guppande båt.

Sjöbegravning är en borgerlig begravningsakt

Sjöbegravning är en borgerlig begravningsakt som sker vid eller på vattnet. Med en borglig begravning har du fria händer att skapa en ceremoni helt utifrån den avlidnes eller de anhörigas personliga önskemål. Du väljer sånger och vad som ska sägas. Vid sjöbegravning rekommenderar vi en miljövänlig urna, exempelvis en urna av sand. Vattnet ger en fantastisk inramning men det går utmärkt att även smycka med andra blommor eller personliga föremål som var viktiga för den avlidne. Vid sjöbegravningen kan det personliga avskedet ske genom att kasta handbuketten i vattnet.

Ceremonin kan avslutas med en minnesstund vid vattnet eller på en båt, kanske med en trevlig buffé eller med en filt och fikakorg, eller i en lokal i närheten där ni tillsammans får minnas och hedra den avlidne.

Gravsättning till sjöss

Förutom att ha en sjöbegravning vill många även att gravsättningen ska ske till sjöss. För att få sprida askan till sjöss måste man ansöka om särskilt tillstånd hos Länsstyrelsen i god tid innan.

Älskar du att vara vid vattnet?

Är det vid vattnet som du vill att dina anhöriga ska minnas dig och ta ett sista farväl? Berätta då för dina närmaste att du vill ha en sjöbegravning eller skriv ner dina önskningar i Livsarkivet. Vi hjälper dig att planera för din sista vila om du vill.

Hör av dig till oss om du vill ha hjälp med sjöbegravning i Stockholm.