Barn på begravning

Död är något som många av oss helst inte vill inte tänka på över huvud taget. Men hur gärna vi än vill hålla den ifrån oss så kommer vi möta den förr eller senare. Barnen tar ofta döden på ett naturligare sätt än vuxna och att få sakna och vara ledsen är naturligt för barnet, och en viktig del i sorgeprocessen. Som förälder vill man skydda sitt barn från den sorg och smärta. Många ställer sig därför frågan huruvida det är lämpligt med barn på begravning eller inte.

Barn på begravning

Att få gå på en begravning kan betyda minst lika mycket för ett barn som oss vuxna. Barnen får självklart vara med på begravningen, men man ska inte tvinga någon att gå. Att få vara delaktig känns oftast tryggare än att lämnas utanför.  Om ett barn ska gå på begravningen är det viktigt att vara noga med förberedelserna och berätta vad som kommer att hända. Kom till ceremonilokalen i god tid så att barnet kan bekanta sig med rummet. Om du är närmast anhörig är det bra att det finns någon annan vuxen som kan hjälpa till att ta hand om barnet. 

I boken ”Min Farfar och lammen” skildras barns förhållande till döden och begravningar. Boken finns att hämta kostnadsfritt hos oss.

Klädsel för barn på begravning

Barn och ungdomar kan ha kläder som de känner sig fina i. Deras kläder behöver inte vara i svart och vitt.