Klädsel på begravning

Att klä upp sig inför en begravning är ett fint sätt att hedra den avlidna. Men vad är egentligen passande att ha på sig?

Anhöriga brukar ofta informera om önskad klädsel på begravningen i dödsannonsen eller inbjudan. Om det inte står något är vårt tips att du följer den traditionella klädseln för begravningar: fina kläder i dova och mörka färger. Enligt tradition klär män sig i svart eller mörkblå kostym, vit skjorta och slips. Och så var det frågan om färg på slipsen, svart eller vit? Vit slips brukar de närmast anhöriga ha och svart för övriga.

Det är inte heller ovanligt att anhöriga väljer någon annan klädkod än den traditionella, det kan vara till exempel ljus klädsel eller utifrån särskilda önskemål av den avlidna. Det kan vara en favoritfärg, speciellt klädesplagg eller något annat personligt önskemål.

Olika trossamfund har olika klädkoder så det är bra att undersöka vad som gäller om du är osäker och ingen klädkod är angiven i inbjudan.

Ljus klädsel på begravning

Idag väljer många att det ska vara ljus klädsel på begravningen. Det kan vara ett fint sätt att hedra livet och ha en ljusare inramning av stunden. Här är valfriheten stor men färgerna bör gå i lugna toner såsom beige, ljusgrått, ljusblått eller ljusrosa.

Valfri klädsel på begravning

Är klädkoden ”valfri klädsel” betyder det att den är just valfri. Du kan välja mellan mörka och ljusa kläder, men gärna i dämpade färger och alltid vara hel, ren och respektabel. Om det inte står något om klädkod alls bör du klä dig i mörka och diskreta färger.

Klädsel på begravning för barn

Barn och ungdomar kan ha kläder som de känner sig fina i. Deras kläder behöver inte vara i svart och vitt.

5 tips som gäller oavsett klädkod på begravning

  1. Respektera alltid meddelad klädkod.
  2. Välj bekväma kläder för en begravning innebär ofta långa perioder av sittande, både under själva ceremonin och under eventuellt minnesstund efteråt.
  3. Ta med näsdukar. Du kanske inte behöver dom själv men din bänkgranne kanske behöver.
  4. Glöm inte att stäng av ljud och vibrator i mobilen i god tid innan ceremonin för att inte glömma detta när du väl är på plats.
  5. Bär inte kläder med tryck på.