Gå på begravning

När någon dör påverkar det inte bara de allra närmaste, utan också dig som har en relation till den avlidne eller den avlidnes familj. Begravningen är ett tillfälle att minnas och säga farväl, det betyder ofta mycket för den närmaste familjen att du kommer. Som gäst kan det uppstå många frågor inför en begravning. Här har vi samlat svar på de vanligaste frågorna.

Anmälan minnesstund – efter begravningsceremonin bjuds gästerna oftast in till en minnesstund. Glöm inte att anmäla dig till minnesstunden; det kan du göra genom att fylla i anmälningsformuläret. Du kan även anmäla dig via telefon eller e-post:

Blommor – under begravningsceremonin ges vanligtvis möjligheten till ett personligt avsked vid kistan/urnan, i samband med det vill många lämna en blomma. Vi hjälper gärna till med att ordna med blommor, även kransar och begravningsdekorationer, och vi kan komma med förslag på utformning då vi har överblick över hela arrangemanget.

Minnesgåvor – Genom att skänka pengar till en minnesfond hedrar du minnet av den avlidne. Om de anhöriga önskar samla in pengar till en speciell organisation står det oftast i dödsannonsen. Fonden skickar ett gåvobevis till de anhöriga, där det står vem som har skänkt pengar. Du kan kontakta fonden direkt eller använda tjänsten Min gåva här på vår webbplats.

Klädsel – Anhöriga brukar informera om önskad klädsel i dödsannonsen. Om det inte står något förväntas du bära kläder i mörka eller diskreta färger. En vanlig fråga är om man ska bära svart eller vit slips. Traditionellt sätt är det vit slips, men numera är oftast bara de närmaste som har det.

Barn på begravning – Barnen får självklart vara med på begravningen, men man ska inte tvinga någon att gå. Att få vara delaktig känns oftast tryggare än att lämnas utanför. I boken ”Min Farfar och lammen” skildras barns förhållande till döden och begravningar. Boken finns att hämta kostnadsfritt hos oss.

Fotografera – Att fotografera under begravningar har blivit vanligare. Det finns ingen regel men tänk på att visa respekt genom att inte störa anhöriga och andra gäster under ceremonin. Att ta en bild före eller efter akten är oftast ett bättre alternativ.

Kom i tid – De närmast anhöriga som anordnar begravningen, bör vara vid ceremonilokalen minst 30 minuter innan ceremonin startar. Som gäst rekommenderar vi att du är på plats minst 10–15 minuter innan.

Har du inte fått svar på din fråga så tveka inte att kontakta oss så hjälper vi dig gärna!