Direktbegravning

Ibland vill man ha en enkel begravning utan någon ceremoni, en så kallad direktbegravning. Det är den enklaste formen av begravning. Ungefär 10 % av alla begravningar i Sverige är direktbegravningar utan ceremoni. Anledningarna till att man önskar en direktbegravning kan vara många. Ett vanligt skäl är att den avlidne ville ha det så. Andra väljer det då familjen känner att de redan har tagit ett ordentligt avsked och anser att en ceremoni inte behövs, alternativt om man helt enkelt vill skjuta på ceremonin till framtiden – men då utan kista eller urna.  Direktbegravningen är ett värdigt men enkelt sätt att gravsätta den avlidne.

När du beställer en direktbegravning ser vi till att den avlidne omhändertas och gravsätts. Du väljer om den avlidne ska gravsättas med kista i kistgrav eller kremeras och gravsättas i minneslund, askgravlund eller urngrav.

Du kan ändå ta avsked

En direktbegravning utesluter inte möjligheterna att kunna anordna och om du vill bjuda in till en minnesstund vid ett annat tillfälle. Önskar du hjälp med att planera det sista avskedet, så hjälper vi dig gärna att utforma den så det blir precis som du vill. Det finns många möjligheterna till ett fint avsked.

Så här går det till med direktbegravning

  1. Direkt vid dödsfallet: Fundera noga över anledningen till att ni vill ha en direktbegravning. Är det vad den avlidne hade önskat? Var det för att underlätta för er anhöriga, men har det istället skapat oro och tveksamheter? Skulle den avlidne stått fast vid sin önskan om denne vetat att ni faktiskt vill ha ett annat avsked?
    Prata gärna med någon av våra begravningsrådgivare, vi kan ge dig all hjälp du behöver.
  2. Före begravningen: Bestäm om ni vill att den avlidne ska kremeras eller inte. Vi hjälper er med allt det praktiska.
  3. Gravsättning med kista eller kremering: Gravsättning med kista eller kremering ska ske inom 30 dagar efter dödsfallet. Vi hämtar den avlidne, tar hand om kroppen och lägger den i en kista. Om ni valt kremering transporteras kistan till ett krematorium, gravsättningen av askan ska ske senast ett år efter kremationen. Efter det sker gravsättningen.

Viktigt att berätta i förväg hur du vill ha det

För anhöriga är det alltid en trygghet att veta hur den avlidne vill bli begraven, om det till exempel finns önskemål om direktbegravning. När någon dör och vi inte har en aning om deras åsikt om begravningssätt och ceremoni kan det för anhöriga skapas en oro. Många gånger kan de efterlevande ha olika åsikter, och i värsta fall kan det till och med leda till att man blir osams om begravningen. Därför är det viktigt att berätta i förväg hur man vill ha det, det kan göras via Livsarkivet.